To nejlepší pro maminky a miminka 


Váš prohlížeč nemá nainstalován flash player. Pro správnou funkci menu je potřeba jej nainstalovat.

flash player

Dotazy na odborníky

Těhotenství je období zásadní pro každou ženu. Určitě každá budoucí maminka přivítá možnost ptát se renomovaných odborníků na cokoliv, co souvisí s těhotenstvím, porodem či péčí o miminko. V této části naleznete dotazy všeho druhu týkající se produktů GS Mamavit a GS Mamavit Prefolin® + DHA, těhotenství, stravování, zdravého životního stylu a dalších událostí v tomto úžasném období každé ženy. Pokud vám zde nějaká otázka chybí, potřebujete-li se na něco zeptat, neváhejte se obrátit na naše odborníky prostřednictvím formuláře níže:

Každá nastávající maminka nejvíce dá na doporučení odborníka, na pár otázek jsme se tedy zeptali gynekologa MUDr. Karla Metyše


Pane doktore, co můžou maminky samy udělat pro hladký průběh těhotenství?

Ze všeho nejdůležitější je fyzická a psychická pohoda nastávající matky. Každá těhotná žena by měla dbát na skladbu své stravy a aktivní odpočinek. Plodu rozhodně škodí stres a zrychlený životní styl, jakým dnes žije snad každá druhá žena.


Jak vypadá z pohledu gynekologa správná výživa budoucí maminky?

Strava těhotné ženy by se nijak zásadně neměla lišit od klasické zdravé výživy, tedy měla by být především vyvážená, obsahovat správné množství vitamínů, bílkovin, minerálů, sacharidů a tuků.


Jak mohou nastávající matky zajistit svému miminku dostatečný přísun vitamínů a minerálů?

Především dostatečnou konzumací ovoce, zeleniny, ryb, obilovin a masa. Pokud si chtějí být ale stoprocentně jisté, že jim ani dítěti nic nechybí, měly by rozhodně užívat doplňky stravy pro těhotné ženy. Tyto přípravky obsahují mimo běžných vitamínů a minerálů kyselinu listovou, která je pro správný vývoj plodu extrémně důležitá


Existuje něco, co by těhotné ženy rozhodně jíst neměly?

V těhotenství se velmi nedoporučuje konzumovat syrové maso, játra, zrající sýry a některé druhy ryb. U syrového masa hrozí především nákaza toxoplazmózou a u sýrů listeriózou, určité ryby, např. tuňák či makrela, mají tendenci v sobě hromadit rtuť, která je samozřejmě ve větším množství škodlivá.

 
Předmět dotazu:
Váš dotaz :
Váš email:
Váše jméno:

Zodpovězené dotazy

snazim e otehotnet pritelem us5let a nic

Dotaz čtenářky: porattemii jak mohu otehotnet dekuji

Odpověď: Je třeba dodržovat správný životní styl. Nejlépe zcela omezit alkohol, přestat kouřit, omezit fyzickou zátěž, dlouhodobý stres, správně se stravovat. To vše jsou kritéria, která zvyšují šanci na otěhotnění. Pokud se pár pokouší o početí těhotenství při pravidelném aktivním sexuálním životě a nedosáhne toho po jednom roce, hovoříme o neplodnosti, kdy příčina může být buď na straně partnerky nebo partnera nebo obou. V takovém případě je vhodné navštívit lékaře, např. gynekologa, který se zabývá léčbou neplodností nebo gynekolog sám odešle k lékaři specialistovi. Úspěšnost léčby se udává kolem 50 %. Je třeba ovšem nejprve zjistit příčinu. Faktorů může být samozřejmě více.

otěhotnění

Dotaz čtenářky: Dobrý den,s manželem se snažíme o miminko už osm let,prodělala jsem 2krát laparoskopii vaječníků,poprvé průchodnost po druhé propíchání vaječníků.Pak následovalo 4krát umělé oplodnění.pravidelnost cyklu bez preparátů je 33 až 36 dnů.Nevím co bych ještě pro to mohla udělat,dodávám že manžel je v pořádku.Moje otázka zní co mám ještě dělat?

Odpověď: Je třeba dodržovat správný životní styl. Nejlépe zcela omezit alkohol, přestat kouřit, omezit fyzickou zátěž, dlouhodobý stres, správně se stravovat. To vše jsou kritéria, která zvyšují šanci na otěhotnění. Pokud se pár pokouší o početí těhotenství při pravidelném aktivním sexuálním životě a nedosáhne toho po jednom roce, hovoříme o neplodnosti, kdy příčina může být buď na straně partnerky nebo partnera nebo obou. V takovém případě je vhodné navštívit lékaře, např. gynekologa, který se zabývá léčbou neplodností nebo gynekolog sám odešle k lékaři specialistovi. Úspěšnost léčby se udává kolem 50 %. Je třeba ovšem nejprve zjistit příčinu. Faktorů může být samozřejmě více.

v 9 . 2 tablety

Dotaz čtenářky: Dobry den som v 9 mesiaci tehotenstva a dnes rano som uplne zabudla, na to ze uz som si davala jednu tabletku mamavitu po zobudeni. Asi za necelu hodinu som si dala dalsiu ,ked som si to uvedomila uz som tabletu mala v sebe . je tam nejake riziko co sa moze stat ked som zjedla dve tabletky takto posebe v jeden den? Dakujem

Odpověď: To že jste užila dvě tabletky Mamavitu během dne nijak rizikové není. Není důvod k znepokojení. Obsahem Mamavitu jsou vitamíny a stopové prvky. Nicméně doporučujeme užívat 1 tabletu denně.

antikocepce

Dotaz čtenářky: dobry den beru novou antikocepci asi měsíc měla jsem dostat menstruaci za pět dní a dostala jsem ji za tři dny a dotoho mě bolí vaječniky a mam velké chutě je to normální?děkuji za odpověd

Odpověď: Z popisu vašich potíží a vjemů lze jen těžko odhadnout, proč můžete mít bolestivé vaječníky a zdali to má návaznost na antikoncepci, kterou užíváte. V takovém případě doporučuji se poradit s gynekologem, který vám antikoncepci předesal.

menstruace po vysazení H.antikoncepce

Dotaz čtenářky: Dobrý den,mám dotaz. V sobotu 23.června jsem si vzala poslední prášek a menstruaci jsem dostala ve středu 27.června ,až mi menstruace skončí už HA brát nebudu.Do kolika dní by měla přijít další menstruace když už nebudu brá HA? A když mi skončí menstruace mohu začít brát GS mamavit? Děkuji za odpověď

Odpověď: Pokud přestanete brát HA, obnoví se normální menstruace obvykle asi do tří měsíců, tedy čtvrtá menstruace už by mohla být normální. Můžete se ovšem stát, že to bude dříve, např. již během prvního nebo druhého cyklu. Tělo si potřebuje přivyknout, že není pod vlivem hormonální antikoncepce tedy zevně podávaných hormonů. Někdy ovšem dochází k obnovení normálního cyklu až za půl roku. GS Mamavit má smysl užívat již při plánování těhotenství. Pokud vysadíte HA a rozhodnete se otěhotnět, má smysl GS Mamavit užívat už během dalšího cyklu.

Problém s těhotenstvím

Dotaz čtenářky: Přestala jsem mít menstruaci, už pul roku ji nemám, ale před tím jsem měla pravidelně,.. Proč to tak je?? a nebudu mít problém otěhotnět??

Odpověď: Váš problém se zastavením menstruace může mít různé příčiny, proto doporučuji obrátit se na vašeho gynekologa a poradit se s ním.

Mamavit

Dotaz čtenářky: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mohu užívat Mamavit obyčejný před otěhotněním, třeba 3měs.před plánováním otěhotnění a zda lze brát i zároveň nějakou dobu s antikoncepcí. Dále zda vadí, když potom při otěhotnění změním mamavit za ten mamavit s tím přídavkem ten lepší, nebo mám zůstat raději u toho samého co jsem brala?Lze měnit kdykoliv?

Odpověď: GS Mamavit je určený rovněž pro užívání při plánování těhotenství. Užívat GS Mamavit 3 měs. před plánovaným otěhotněním jednoznačně doporučuji. Užívání GS Mamavit a zároveň hormonální antikoncepce nesnižuje účinek vitamínů a minerálů v GS Mamavit a naopak. Nicméně pokud berete pravidelně antikoncepci a plánujete miminko, je pro obnovu normálního průběhu menstruačního cyklu a tím i ovulace a tím šance k otěhotnění někdy až 6 měsíců po vysazení antikoncepce. Z toho důvodu se nejeví jako smysluplné užívat přípravek pro těhotně - tedy Mamavit, plánovat těhotenství a zároveň užívat antikoncepci. Doporučuji užívat před a během těhotenství a v období kojení GS Mamavit Prefolin+DHA, který obsahuje kapsle s kyselinou DHA, které působí příznivě na rozvoj mozku a očí plodu. odbornika

jak otěhotnět

Dotaz čtenářky: chci se zeptat jak jistím jak otěhotnět a nebo jestli jsem plodná nebo nejsem snažíme se dlouho a pořát nic poraď te mi děkuji vám za odpovjeď. s pozdrraveem Marie.

Odpověď: Při snaze otěhotnět je důležité dbát na správnou životosprávu a snažit se provádět pravidelný sexuální styk. To zdali k početí došlo, následně ověříte nejjednodušeji pomocí těhotenského testu, který zakoupíte volně v lékárně. Testování je velmi jednoduché a v každé lékárně vám budou schopni případně poradit. Pokud se o těhotenství snažíte např. více 6 měsíců nebo 1 rok bezvýsledně, doporučil bych obrátit se na vašeho gynekologa a poradit se s ním. O případných překážkách při otěhotnění vám mohu doporučit i článek na http://www.mamavit.cz/p/neplodnost

Je možné otěhotnět??

Dotaz čtenářky: Dobrý den s přítelem jsme oba narozeni roku 1980. Od patnácti let jsem bohužel stále měla problémy se stále objevujícími se cystami takže jsem byla nucena prodělat 6 laparoskopií, jednu laparotomii, 3 kyretáže a před půl rokem mi museli odebrat miom z dělohy. Miom deformoval dělohu takže se lékaři rozhodli znovu pro laparoskopii. S přítelem by jsme chtěli miminko, snažíme se přes rok ale stále se nám nedaří. Je možné že bych díky těmto operacím byla neplodná. Žádný z dotázaných lékařů mi na tuhle otázku nechce odpovědět. Je nějaká nejlepší možnost jak nejdřívě otěhotnět? Předem Vám děkuji za odpověď, Jana Oborná

Odpověď: Podle vaší otázky a anamnézy usuzuji, že se u vás vyskytovaly opakovaně myomy, neboli nezhoubné útvary, které rostou pod děložní sliznici nebo přímo ve stěně dělohy. Ty byly příčinou i opakovaných laparoskopií a laparotomií. Myom představuje pro otěhotnění a donošení plodu určitý problém, nicméně je mnoho případů, kdy maminky otěhotněly a úspěšně donosily miminko i při výskytu myomu v těhotenství. Samozřejmě záleží na velikosti myomu a jeho lokalizaci. Existují léčebné postupy, které odstraňují myomy při plánování těhotenství nebo během něj, pokud dojde k výskytu. I metody asistované reprodukce si s tímto umějí poradit. Výsledek se ovšem nedá vždy předem zcela jasně určit. Existují i případy, kdy výskyt nebo růst myomu se zvyšuje právě s těhotenstvím vlivem změn hladin hormonů nebo naopak myom ustupuje. Každopádně i při výskytu myomu jsou vždy šance na otěhotnění a donošení miminka. Nicméně další postup doporučuji konzultovat s vaším gynekologem.

početí

Dotaz čtenářky: Dobry den my s přítelem plánujeme miminko a ňák nám to nejde.a pouzivala jsem GS Mamavit Prefolin+DHA. Děkuju za odpověď

Odpověď: Přípravek GS Mamavit Prefolin+DHA rozhodně nezvyšuje šanci k početí dítěte. Je to přípravek, který je vhodný pro maminky plánující těhotenství, těhotné a kojící, protože obsahuje vitamíny a mikronutrienty, které splňují zvýšené výživové požadavky maminek během těhotenství a kojení a jsou prospěšné pro růst plodu a následně prospívání kojeného děťátka. Pokud se vám nedaří otěhotnět při pravidelném a intenzívním pohlavním styku a správné životosprávě, která výrazně pomáhá při otěhotnění, např. více než 1 rok, doporučuji se obrátit na vašeho gynekologa.

Mamavit-Prefolin+DHA

Dotaz čtenářky: Dobrý den,chce ptám používá od 2 měsic az do 9 měsic lék Mamavit -Prefolin+ DHA?Ráno nebo večer tablety a Kapslí?Napřiklad ráno nebo vecer tablety a druhy den ránonebo vecer Kasplí obden?Děkuji

Odpověď: Nevadí to. Můžete tablety kousat. I kapsle. Pokud nevadí rybí chuť, není problém. Na složky přípravku to nemá žádný nepříznivý vliv.

těhotenství

Dotaz čtenářky: Dobrý den,je možné,že se na začátku těhotenství objeví menstruace? Děkuji za odpověd

Odpověď: Na začátku těhotenství se může objevit slabé menstruační krvácení nebo špinění. Většinou přetrvává 1 až 2 dny. Pokud by krvácení trvalo delší dobu nebo bylo spojené s bolestmi, poraďte se prosím o tom s vaším gynekologem.

Rybí olej

Dotaz čtenářky: Dobrý den, delší dobu užívám doplněk VitaHarmony Rybí olej+omega 3. Mohu tento doplněk užívat při GS Mamavit? Děkuji a přeji hezký den,Lia

Odpověď: GS Mamavit je možné užívat společně s přípravkem Vita Harmony Rybí olej+omega 3. Tento přípravek obsahuje nenasycené mastné kyseliny EPA a DHA, které jsou rovněž zastoupeny v přípravku GS Mamavit. GS Mamavit navíc obsahuje vitamíny a minerály, které spolu s nenasycenými mastnými kyselinami odpovídají zvýšeným nutričním potřebám v době těhotenství a kojení. Užívání přípravku GS Mamavit je z tohoto pohledu dostatečné.

Metabolit kyseliny listové v přípravku

Dotaz čtenářky: Dobrý den.V odpovědi na dotaz níže uvádíte,že asi 1/4 žen by měla dostávat kyselinu listovou v podobě aktivního matabolitu z důvodu chybění příslušného enzymu,který kyselinu listovou přeměňuje právě na tento metabolit.Ráda bych se zeptala,zda v přípravku GS Mamavit Prefolin+DHA je tento metabolit obsažen?Děkuji.

Odpověď: Děkujeme za upozornění. Na webu v odpovědích máme drobnou nepřesnost. Není to tak, že by lidé příslušný enzym vůbec neměli, to by pravděpodobně nemohli ani žít. Jde spíše o to, že tento enzym je různou měrou defektní, nefunguje zkrátka na sto procent. Pokud mu však dodáme zvýšené množství kyseliny listové, kterou přípravek GS Mamavit obsahuje, bude se více "snažit" a účinnou látku vytvoří v dostatečném množství. Tedy GS Mamavit funguje i v tomto směru pozitivně.

Otěhotnění

Dotaz čtenářky: Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat.Po porodu jsem začala užívat antikoncepci Depoprovera.nějaký čas jsem ji užívala a po vysazení(poslední mi skončila v říjnu)se s manželem snažíme o druhé dítě.Bohužel bez úspěchu.Chtěla jsem se zeptat,jestli GS mamavit apravdu pomáhá a pokud v době užívání bych byla těhotná,jesli miminku neuškodí.Děkuji.

Odpověď: V žádném případě miminku GS Mamavit neuškodí. GS Mamavit je multivitamínový přípravek pro těhotné a kojící ženy. Obsahuje vyvážené množství vitamínů, minerálů a stopových prvků, které splňují zvýšené nutriční požadavky pro maminky během těhotenství a kojení. Především kyselinu listovou, kyselinu DHA, vápník, jód a další důležité látky nezbytné pro správný vývoj plodu během těhotenství a pro miminko a maminku i v období kojení

GS Mamavit Prefolin

Dotaz čtenářky: Dobrý den,chtěla jsem se zeptat na užívání před otěhotněním.Má se užívat 1 tableta a 1 kapsle obden.To znamená,že si vezmu kapsli i tabletu najenou a pak obden stejně?Nebo jeden den kapsli a druhý den tabletu?děkuji

Odpověď: Dávkovat lze oběma uvedenými způsoby, záleží na tom, jak budete cítit, že Vám to vyhovuje. My doporučujeme dávkovat tak, jak uvádíte v druhém případě, tedy jeden den kapsli, druhý den tabletu.

Problémy se vstřebáváním kyseliny listové

Dotaz čtenářky: Dobrý den, můj dotaz se týká problémů se vstřebáváním kyseliny listové. V časopise Maminka jsem se dočetla, že vysoké procento žen nedokáže správně zpracovávat kyselinu listovou, takže i při užívání kyseliny listové v tabletkách může být její příjem nedostatečný. Jaký je váš názor? Děkuji.

Odpověď: Udává se, že asi čtvrtina žen by měla dostávat kyselinu listovou v podobě aktivního metabolitu kyseliny listové. Důvodem je chybění příslušného enzymu, který dokáže kyselinu listovou přeměnit na právě ten účinný metabolit.

Vitamíny a přibírání na váze

Dotaz čtenářky: Dobrý den, před třemi měsíci jsem začala užívat GS Mamavit, protože se snažím otěhotnět, za tu dobu jsem však přibrala tři kila. Může být rostoucí váha způsobena těmito vitamíny? Jídelníček i množství stravy je stejné, těhotná zatím nejsem. Děkuji

Odpověď: Děkujeme, že jste se rozhodla pro užívání našeho přípravku GS Mamavit. Denní doporučená dávka vitamínů a stopových prvků v přípravku GS Mamavit odpovídá doporučené normě pro období těhotenství a kojení. Pro správný poměr a množství jednotlivých složek je vhodné GS Mamavit začít užívat již před otěhotněním. Svým složením GS Mamavit nijak neovlivňuje tělesnou hmotnost, proto nelze očekávat, že váhový přírůstek by byl výsledkem tříměsíčního užívání tohoto přípravku.

Užívání Mamavit Prefolin

Dotaz čtenářky: Dobrý den, začátkem června vysadím antikoncepci a zhruba za dva měsíce by jsme se chtěli pokusit o miminko. Dočetla jsem se, že GS Mamavit Prefolin je vhodné užívat ještě před otěhotněním... Jaká je ideální doba užívání před otěhotněním? Může se Mamavit brát současně s antikoncepcí nebo je lepší ho začít užívat až po vysazení? Děkuji.

Odpověď: GS Mamavit je vhodné brát alespoň 1 měsíc, ideálně alespoň 3 měsíce před otěhotněním. Může se brát i spolu s antikoncepcí.

GS Mamavit nebo GS Mamavit Prefolin+DHA

Dotaz čtenářky: Dobrý den. Chci Vás poprosit o radu. V období snažení jsem začala užívat GS Mamavit Prefolin+DHA.Otěhotněla jsem v podstatě ihned. Nyní jsem v 5. týdnu těhotenství a stále užívám GS Mamavit Prefolin+DHA. Na internetu jsem se dočedla, že GS Mamavit Prefolin+DHA se užívá pouze v prvním trimestru a od trimestru druhého pouze GS Mamavit. V lékárně mi lékárnice nedokázala poradit. A proto prosím o radu Vás. Jaký je rozdíl mezi těmito dvěma přípravky a popř. jaký na 1.,2. a 3. trimestr doporučujete. Předem Vám mackrát děkuji za radu.

Odpověď: GS Mamavit Prefolin + DHA můžete užívat po celou dobu těhotenství a během kojení. Oproti přípravku GS Mamavit má GS Mamavit Prefolin+ DHA má tu výhodu, že obsahuje navíc kapsle s obsahem kyseliny DHA, která má podpůrný význam při vývoji nervové soustavy a zraku plodu. Proto bych doporučil právě tento přípravek, který má něco navíc.

otěhotnění

Dotaz čtenářky: Dobrý den..chtěla jsem se zeptat..před pul rokem jsem byla na interubci..ted se s přitelem snažíme o miminko a beru i mamavit a pořád nic tak jestli tomu mam jeste nejak pomoci..poradíte mi??...děkuji předem za odpověď

Odpověď: Na základě vaší informace, nedá se přesně určit, zdali se vám teď nedaří otěhotnět a nebo by mohla existovat příčina proč nemůžete otěhotnět. Předpokládám, že interupce proběhla v pořádku a nenastaly žádné komplikace. Pokud se již o miminko pokoušíte delší dobu, intenzivně a stále bezvýsledně, doporučuji se poradit s vaším lékařem gynekologem.

Pocit na zvracení po požití Mamavitu

Dotaz čtenářky: Dobrý den, plánuji těhotenství a před pár týdny jsem začala užívat Mamavit, uživám dle příbalové informace 1x denně s jídlem (ráno) ale po požití se u mě často projevuje silný pocit na zvracení. Trpím refluxní poruchou jícnu se kterou se léčím, může to mít souvislost? Nebo si prostě tělo jen zvyká na zvýšený přísun vitamínů? Děkuji za odpověď

Odpověď: Velmi nepravděpodobně může být pocit na zvracení vyvolán příjmem vitamínů. Pro správné přijetí vitamínů je důležité zapít tabletu dostatečným množstvím vody. Pokud by obtíže stále přetrvávaly, doporučuji se obrátit s těmito potížemi na vašeho ošetřujícího lékaře.

Bude to mít pořád stejný učinek

Dotaz čtenářky: Dobrý den..chtěla bych se zeptat..od malička mám problém spolknout různé tablety..Ted jsem v 7tt a tak jsem si koupila GS mamavit vitamíny.Myslíte si že vadí když si je rozpulím na 3 díly,nebo rozkoušu??Bude to mít pořád stejný učinek?? Děkuji za odpověď

Odpověď: Nevadí to. Možno dělit nebo drtit, jak je libo. :) Užívá se s jídlem či po jídle, ne nalačno.

umělé nehty

Dotaz čtenářky: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je škodlivé jak pro mě, pro těhotnou, tak i pro plod, když chodim na akrylové nehty. zápach, který je při modelaci mi moc nevadí, trvá jen 45minut, ale jestli to hlavně miminku nevadí nebo teď si je nemam nechávat dělat. jsem ve 4 měsíci. Mockrát děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď: Jelikož vzniká při tvorbě akrylových nehtů poměrně silný zápach, příliš bych v době těhotenství, alespoň v prvních třech měsících nedoporučil. Doporučil bych příjemné prostředí nejlépe na čerstvém vzduchu.

velikost plodu

Dotaz čtenářky: Byla jsem na ultrazvuku (31.týden)a velikost plodu je jen 30cm při váze 1500g. Nevím, jestli je vše v pořádku a nemám si dělat starosti, paní doktorka mi jen řekla, že budeme mít malé dítě. Manžel má 190 cm a já 175 cm.Děkuji za odpověď

Odpověď: Vážená paní, hmotnost a délka vašeho plodu v 31. týdnu může být pod průměrnými údaji. Lze tedy očekávat, že dítě bude menší. Pokud jsou však všechna ostatní vyšetření v pořádku, není důvod k obavám. Nicméně pro zdraví a vývoj dítěte je velmi důležité jak dítě prospívá v období po porodu a v době kojení.

bolesti v podbřišku

Dotaz čtenářky: Dobrý den,podle PM jsem ve 4tt,od včera večer mám celkém silné bolesti v podbřišku,které přijdou a pak zase odejdou,bojím se jestli je vše v pořádku.Někde jsem četla,že to na začátku těhotenství bývá normální.K lékaři jdu až ve čtvrtek.Děkuji

Odpověď: Dle vašeho dotazu nelze přesně určit jaký by mohl být původ bolestí v podbřišku. Nicméně tyto příznaky patří k příznakům v raných stádiích těhotenství. Pokud by ovšem bolesti neustávaly, doporučuji kontaktovat vašeho lékaře bezprostředně.

strach z druhého těhotenství...

Dotaz čtenářky: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v zaří jsem prodělala zamlklý těhotenství, nyní jsem jiz v 10tt a srdíčko bylo velmi dobře vidět i slyšet, ale problém je ten že se bojím a mám strah že ted je to v pořádku a za měsic to může být jinak, nebo už mít takový strach nemusím, když je to ted v pořádku??? prosím poradte...Velice děkuju

Odpověď: Vážená paní neznáme historii Vašeho předešlého těhotenství a nemůžeme posoudit možnou příčinu. Nicméně pokud jsou všechny známky průběhu Vašeho současného těhotenství dle vyšetření u gynekologa v pořádku, není se čeho obávat. Důležité je pro Vás dbát všech rad Vašeho gynekologa nebo jiného lékaře, kterého během těhotenství navštěvujete nebo navštívíte, a absolvovat všechna vyšetření během těhotenství, která se standardně provádějí.

Jsou přípravky nutné?

Dotaz čtenářky: Při jsem těhotenství brala mamavit. Když jsem ho kupovala v lékárně, lékárnice mi dala doporučení, že při normální denní dávce ovoce a zeleniny mi stačí půlka tablety. I gynekoložka mi to potvrdila. Dcera se narodila s váhou 3,63 kg.

Odpověď: Pokud má budoucí maminka skutečně pestrou a vyváženou stravu, dá se říci, že nepotřebuje zvláštní suplementaci. Ale ruku na srdce, kolik žen v těhotenství se skutečně stravuje zcela ideálně?

velké děti po vitamínových preparátech

Dotaz čtenářky: Celé těhotenství jsem brala Mamavit a syn se narodil s váhou 4,2 kg. Lékař při šití na mě uhodil, jestli jsem nejedla Maternu, odpověděla jsem, že Mamavit a on se na mě obořil, že je to přece stejné a kvůli tomu byl syn tak velký.

Odpověď: Tento mýtus je velmi rozšířený a bohužel jej často živí i samotní porodníci, takže je těžké s ním bojovat. Přitom statisticky není prokázáno, že by suplementace doplňky stravy nějak zvyšovala porodní hmotnost nad normál. Pokud se narodí velké dítě matce, která užívala v těhotenství vitaminy, bez dalšího řešení příčin se usuzuje, že matka za to může, protože užívala to, co neměla. Přitom hlavní roli v porodní hmotnosti plodu hraje genetika, již ovšem těžko ovlivníme. Další známou příčinou je neléčená vysoká hladina cukru v krvi (těhotenská cukrovka).

zvracení po MAM

Dotaz čtenářky: Začala jsem zobat Mamavit, zvracení se vrátilo a mě chvíli trvalo, než mi došlo, že většinou zvracím či mám pocit na zvracení tak do půlhodinky po požití Mamavitu. Vysadila jsem a bylo po problému.

Odpověď: Problém s nevolností a zvracením v prvních týdnech těhotenství je obecně známý a velmi rozšířený. U žen, které v těhotenství zvracejí, je samozřejmě suplementace vitamínů a doplňků stravy na místě ještě více než u těch, které tento problém nemají. Pokud však není žena schopna tablety pozřít, asi bych poradil nelámat to přes koleno. Jezte halvně hodně ovoce, zeleniny, zkrátka to, co Vám v danou chvíli vyhovuje a po čem nezvracíte. Těhotenská nevolnost a zvracení obvykle po několika týdnech ustoupí a pak bych zkusil ztracené vitaminy doplnit.

kyselina listová

Dotaz čtenářky: Je lepší před plánovaním těhotenství brát samotnou listovku nebo i Mamavit?

Odpověď: Ideální je brát jen GS Mamavit, který kys. listovou obsahuje.

Vitamin A

Dotaz čtenářky: Dotaz: Dobrý den, jak se mozné, ze ve slození výrobku GS mamavit se nachází vitamín A (0,8 mg), který je silne teratogenní?! Navíc na svých stránkách tuto slozku neuvádíte, pouze v bezpecné forme beta karotenu. Jsem velmi rozhorcená! Ty tehotné, které vasemu výrobku verí mohou bohuzel nevedomky poskodit nenávratne své nenarozené deti!

Odpověď: Děkujeme za Váš dotaz. Přípravek GS Mamavit ve svém složení vitamin A (tj. retinol či jeho další formy) NEOBSAHUJE.

Ano či ne?

Dotaz čtenářky: Dobrý den, kamarad prisel se straslivou prihodou, že si jeho pritelkyne potají odebrala jeho ejakulát a injekční stříkačnou si jej vstříkla do pochvy a ten se ted bojí, že otehotní. Je to vůbec možné? On je tedy přesvědčený, že už je tehotná, ale mne to nedalo. Dekuji

Odpověď: Dobrý den, jedná se o neobvyklou metodu, jak otěhotnět, ale teoreticky to možné je. Ejakulát musí být čerstvý, tedy k jeho odebrání a aplikaci muselo dojít v podstatě současně. Pokud to tak bylo, je zde jistá pravděpodobnost, že k otěhotnění mohlo dojít.

gs mamavit prefolin + dha ve 2. trimestru

Dotaz čtenářky: Dobrý den, jsem ve 2. trimestru a beru každý den gs mamavit prefolin + dha. Je tam obsaženo hodně kyseliny listové 800 mq, tak jsem se chtěla zeptat, zda ve 2. trimestru tato dávka nemůže miminku nějak ublížit? U tohoto přípravku jsem se až nyní na těchto stránkách dočetla o užívání v 1. trimestru, ale o 2. trimestru nic.

Odpověď: Ne, není třeba mít obavy. Kyselina listová je bezpečná i v mnohem vyšších dávkách. Zvýšený příjem během těhotenství je žádoucí pro zdraví dítěte i matky.

lakmusové papírky

Dotaz čtenářky: Dobrý den Slyšela nebo četla jsem ,že lakmusovými papírky poznám,že mi pomalu odtéká plodová voda?Je to pravda nebo ne?Děkuji za odpověď

Odpověď: Odtok plodové vody se prokazuje tzv. Temešváryho zkouškou, která využívá toho, že plodová voda má zásadité pH, a tudíž barví lakmusový papírek do modra. Pokud by šlo o poševní výtok, ten je kyselý a barví papírek červeně.

Co je to to DHA a nechutná to po rybách?

Dotaz čtenářky: Dobrý den, někde jsem slyšela, že DHA je nějaký výtažek z ryb, je to pravda? A není pak Mamavit cítit po rybách?

Odpověď: DHA je esenciální mastná kyselina, což znamená, že lidské tělo ji neumí samo vytvářet, proto ji musíme přijímat ve stravě. Příjem DHA je v našich podmínkách často nedostatečný, protože je ve větším množství obsažena pouze v mořských rybách a řasách. V těhotenství, zejména od druhé poloviny, a při kojení navíc její spotřeba stoupá, přitom zdrojem DHA pro Vaše miminko je výhradně Váš organismus, a to prostřednictvím placenty a později mateřského mléka. Kapsle GS Mamavit Prefolin® + DHA byly zpracovány speciální technologií DHA MMV Technology®, díky níž nedochází k rozpuštění kapsle v kyselém prostředí žaludku, ale až v tenkém střevě. Kapsle jsou tak bez typického rybího zápachu a bez pachuti a jsou příjemné i pro senzitivní těhotenské vnímání.